Idrottens digitala omställning: En framtidsinriktad syn och handlingsplan

I ett inlägg från RF:s IT-chef Elisabeth Borg tas frågan om Idrottens digitala omställning och förändringsledningsmetodik för att idrotten skall lyckas skapa värde i omställningen upp. Per Axboms bild över Knosters modell över en lyckad förändringsprocess skapade tankar hos mig för hur Geztio kan bidra i omställningen och i förändringen.

Så här tänker jag i korta drag:

  • Från mitt perspektiv är grundförutsättningen för idrotten att dess målgrupper spenderar 5 timmar i sin smartphone varje dag OCH 92% av dessa timmar spenderas i en mobil app och inte i en mobilanpassad webb enligt LinkMobility. Idrotten måste acceptera denna förutsättning som grund för sin digitala  omställning och ta konsekvenserna av vad detta innebär för framtida teknikval. Skall vi ha en ny webb eller skall vi ha en app med en mobil webb?

Stor del av ovan nämnda timmar spenderas i Facebook och Instagrams appar. Dessa appar lämpar sig dock inte för fördjupad information om idrotten och inte heller för att skapa effektiv dialog med kunden/fanet, som kan utvecklas till bättre kundupplevelse och ökade intäkter. Jag menar inte att Facebook och Instagram inte skall användas, tvärt om de är viktiga i idrottens utåtriktade digitala marknadsföring men inte som central marknadsföringsplattform då sådana kanaler inte möjliggör för idrotten att effektivt samla och kunna nyttja data om kundens beteende ej heller att konvertera kontakterna till nya intäkter till idrotterna.

Bildens olika byggstenar ger mig följande tankar:

Målbild = Varje idrott måste ÄGA dialogen med sina medlemmar och följare och de måste ha tillgång till sin kunddata. Idrotterna måste ha förmågan att skapa långsiktig dialog och hållbar och ständigt utvecklad relation med kunden/fanet, där dialogen också kan konverteras till intäkter.

Kompetens = Ta in extern kompetens för att skapa kortsiktig kapacitet. Bygg intern kompetens och förmåga långsiktigt med den externa som vagga och katalysator.

Motivation = Digitaliseringen är idrottens överlevnadsstrategi. Utan en stark digital kommunikation med sina målgrupper riskerar idrotten att bli utkonkurrerad av andra idrotter, intressen och utgiftsslag och gå miste om en latent potential (!) i starkare kundrelation och ökade intäkter.

Resurser = Idrotter måste hitta nya affärsmodeller för att skapa nya resurser. Medlemmar, deltagare och följare är tillgångar i idrottsekonomin. Partnerskap, content crowd sourcing, plattformsekonomi och nätverkseffekter måste implementeras i idrotternas affärsstrategier.

Handlingsplan = Börja med att ändra målgruppens digitala helhetsupplevelse av er idrott. Bygg vidare med prioriterade komponenter till en plattform där ni äger dialogen med målgruppen i er egna mobila app.

Vill du få mer information om hur jag tänker om digital omställning är du välkommen att boka ett möte med mig här.

IMG_7409

När jag krängde öl på Skidskytte-VM

I tidigare inlägg har jag berättat historien om hur Geztio på en och samma dag slöt avtal om att leverera de officiella appar till 2 vintersport VM i Jämtland samt om mina erfarenheter från alpina VM i Åre 2019 som du kan läsa här.

I denna blogg skall jag berätta lite kort om mina erfarenheter från Skidskytte-VM 2019 i Östersund men fokusera på implementationen av beställning av mat och dryck i syfte att minska köerna i pauserna.

I korthet först kan sägas att även skidskytte-VM blev framgångsrikt för appen. Den placerade sig t ex under eventet på 2:a plats i Appstore under kategorin ”Sport” och engagerade fansen att återvända i genomsnitt ca 7 gånger per dag till appen vilket, var markant mer frekvent än beteendet på webben.

ATG var stor sponsor för eventet och i deras monterhus bakom läktarna hade de även installerat VM-appen på en 40 tum stor touchskärm där appen marknadsfördes och kunde användas precis som på en liten telefon och gjorde ett mäktigt intryck. Se hur det såg ut här.

Så till frågan om mat och dryck via appen. Alla som varit på ett evenemang känner igen problematiken med att köpa mat i pauserna mellan programpunkterna. Att leverera ut många portioner mat och dryck under en kort tid är en utmaning. En flasktratt i hanteringen som kan digitaliseras är beställningen och betalningen. Därför gjorde vi VM:s alla matställen köp- & bokningsbara genom appen och besökaren kunde beställa och betala i appen.

I öltältet gjordes leveransen av beställningen i en speciell ”fast track”-kassa vid sidan av de manuella kassorna; en kassa som jag själv bemannade och fick nöjet att leverera mat & dryck till glada gäster som slapp stå i de tidvis långa köer som uppstod i pauserna.

Under VM:ets mest besökta dag gjordes ca 3800 köp i öltältet. Varje köp tog ca 30 sekunder att beställa och betala genom 5 separata kassor som bemannades av minst en kassör/servitör. En beställning i appen tog bort hela beställnings- och betalningsmomentet och jag, som bemannade ”fast track”-kassan, kunde fokusera på att leverera ordrarna som kom ni via appen på en iPad till mig.

Beställningssystemet i appen kompletterade den traditionella manuella kassaapparaten och den mobila betalningsterminalen men tog bort ca 20-30 sekunders hantering på varje köp. Totalt beräknade jag att en helt digital beställnings- och betalningsfunktion i appen hade besparat besökaren 20-30 timmars köande!

Hur mycket mer försäljning som hade kunnat genererats med mindre köer har jag inte lyckats räkna ut men både en ökad försäljning och en minskad personalkostnad bör kunna uppnås för en duktig restauratör. Se hur upplevelsen att beställa mat och dryck i appen såg ut här.

Även om det är 5 år sedan VM:en i Jämtland skall vi komma ihåg att Covid-19 stängde ned evenemangsbranschen och stora delar av besöksnäringen i nästan 3 år; 2 år av restriktioner och 1 år av återhämtning och det var först hösten 2023 som evenemangen återhämtat sig fullt ut efter Covid.

Covid lärde många branscher sig vikten av digital tillgänglighet, kontaktlösa köpupplevelser och nu finns teknologin samt mognad hos kunden att använda sig av digitala plattformar för att lösa sina ”pain points”.

Har du ett event eller annan verksamhet som har behov av digitalisering är du mer än välkommen att boka upp ett möte med mig här.

Ha en fin fortsättning på veckan!

/Bulan

Evenemang-i-varldsklass-pa-Geztio-Apps-scaled

Geztio levererade innovativ applösning till alpina VM i Åre 2019

I ett tidigare inlägg har jag berättat historien om hur Geztio på en och samma dag slöt avtal om att leverera de officiella appar till 2 vintersport VM i Jämtland.

Ett av dessa 2 VM var alpina VM i Åre 2019.

Efter succén med alpina VM i Åre 2007 där Anja Persson blev alpin drottning med 3 guld, 1 silver och 1 brons och Patrik Järbyn överraskande tog brons i störtlopp, med en oknäppt pjäxa, var förväntningarna stora på VM festen 2019.

Mina egna erfarenheter som deltagare i 3 alpina VM 1987, 1989 och 1991 (med placeringarna 7, 9, 11, 12) samt som styrelsemedlem i VM-bolaget Åre2007 AB samt en allmän tävlingsinstinkt och vilja att bidra till sporten som byggde vintersportorten Åre var grunden till min drivkraft att skapa något nytt och banbrytande.

Geztio levererade den officiella appen till Åre 2019 och samlade innehåll från ett 10-tal olika kanaler samt förde ihop eventet och destinationens utbud i en gemensam kanal som förenklade upplevelsen för besökaren och fansen framför TV:n och resultaten var anmärkningsvärda.

Appen placerades sig under eventet på 1:a plats i Google Play under kategorin ”Event”

Det vi också såg var att appen blev flitigt använd och engagerade fansen att återvända i genomsnitt 8 gånger per dag till appen vilket var mycket mer frekvent än beteendet på webben. Vi fick också data på att varje gång man återvände till appen spenderade man upp till 3 gånger så lång tid i appen och tittade på fler sidor än på webben.

Vi såg också att notiser i appen gjorde det enklare för fansen att återvända till appen för att konsumera innehållet som publicerades där från olika kanaler.

Detta ledde till kommersiella möjligheter som webben tekniskt sett inte kunde leverera. Vattenfall och Carlsberg kunde tex få fansen att återvända till appen genom en kombination av tids- och geografiskt definierade notiser som tex informerade om att testköra elskotrar på Åresjön eller besöka restauranger där Carlsbergs levererade öl genom att marknadsföra dessa genom sin klassiska ”Probably the best afterski” slogan.

När vi analyserade den reella och potentiella ekonomiska effekten för VM-organisationen fick vi indikationer på att aktiveringar av partners genom notiser och annonser hade en intäktspotential som var större än Facebooks annonsintäkter per användare, dock inte samma volym, men resultatet var förvånande bra.

Bilden nedan summerar några av de data vi analyserade efter VM i Åre 2019.

Bulan Åre VM

Att bidra till världsklassiga evenemang i Jämtland och framtiden för Geztio

Vintern 2019 hade Jämtland lyckats att få alpina VM till Åre och skidskytte VM till Östersund.

Klockan 11.00 14 februari 2018 träffade jag Patrik Jemteborn och Lisa Engman på Skidskytte-VM i Östersund och samma dag klockan 14.00 träffade jag Niklas Carlsson på alpina VM-bolaget i Åre för att presentera ett förslag till en officiell VM-app för respektive VM.

Våren 2018 fick Geztio uppdraget att leverera båda de officiella mobila apparna för Alpina VM i Åre samt Skidskytte-VM i Östersund i februari och mars 2019.

Det var två evenemang som jag med min idrottsbakgrund bara kunde drömma om att få vara med och bidra till som entreprenör.

Det var inte utan problem det skall sägas men i backspegeln var jag då och är ännu idag stolt över att vi med Geztio Apps fick vara med och bidra till två fantastiska VM i Jämtland!

Vintern 2020 fick Geztio återigen uppdraget att leverera den officiella appen till ett ytterligare ett event i världsklass; denna gång Skitour2020. Skitour bestod av 6 världscupstävlingar i längd i 2 länder. Denna gång fick vi även uppdraget att leverera den officiella webben samt biljettsystemet till evenemanget. Östersunds kommun gav oss även uppdraget att utvärdera evenemangets ekonomiska effekter.

Även denna gång ett drömevenemang för mig och också denna gång en leverans som jag är stolt över och även denna gång inte utan problem.

Det moment som skapades för Geztio från våren 2018 till mars 2020 försvann förstås helt med Covid bara en vecka efter Skitour2020 avslutats.

Men nu, april 2024, är vi redo att med ny kraft och ett ännu starkare team dra nytta av den kompetens och erfarenheter som byggdes upp under dessa “once in a lifetime events” och vi är redo att ge vårt bidrag till den digitala utvecklingen inom domänen sport, evenemang och destinationer.

Vill ni höra mer om mina erfarenheter och vad Geztio kan bidra med till ert evenemang, förbund, klubb, företag eller destination? Kontakta mig via Linkedin, mail eller boka ett möte här.

© Fotograf Göran Strand

ÅForsk Entreprenörsstipendium 2016

För andra året i rad utsåg stiftelsen ÅForsk tillsammans med branschföreningen Swedish Incubators & Science Park vilka som är Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer.

Vinnarna, som fick ett stipendium på 200 000 kronor, hade valts ut och bedömts av en jury utifrån kriterierna: entreprenöriell drivkraft, affärsidéns potential samt den faktiska skillnaden stipendiet medför för att entreprenören ska kunna ta sin idé till nästa nivå.

Jag fick ta emot priset för mitt arbete att kommersialisera turismforskningen runt Geztio AB på Åre Kapitalmarknadsdagar i april 2016.

Stort tack till alla som stöttat till att förverkliga min vision under de senaste 3 åren:)

Läs mer på www.gezt.io